Sunday, October 16, 2016
Torta sa breskvama
Osvežavajuća jednostavna torta sa breskvama. Ja sam koristila nektarine ( one bez dlačica ) kada su već malo omekšale, bile su baš sočne, ali moza pripremu ove torte može da se uzme bilo koje sezonsko voće, čak i banane.torta sa breskvama-2
Kore za kalup 23 cm ili manji četvrtasti pleh:
7 jaja
7 kašika šećera
7 kašika brašna
3 kašike ulja
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
malo mleka za prelivanje kora
( ili jednostavno ako vam je pretoplo kupite kakao kore )
Fil:
1 l mleka
3 pudinga od vanile ( ili 6 kašika gustina, ekstrakt vanile )
4 kašike kristal šećera
250 gr margarina ili maslaca
200 gr šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
5 – 6 bresaka
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Ulupati belanca uz dodavanje šećera u jaku penu.
Postepeno dodati žumanca pa ulje u mlazu i sve umutiti.
Na kraju dodati kakao, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti živom za mućenje.
Istresti sve u obložen pleh i istaviti da se peče u zagrejanu rernu.
Rernu zatim smanjiti na 180 tepeni.
Peći oko 30 minuta, izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.
Dok se kore peku pomešati puding, kristal šećer i malo hladnog mleka ili gustin, šećer, ekstrakt vanile i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri i kada provri zakuvati razmučenu smesu pa mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se potpuno ohladi.
Ulupati penasto margarin ili maslac sa šećerom u prahu.
Margarinu dodati ohladjen puding i sve dobro umutiti.
Ulupati slatku pavlaku pa dodati trećinu filu sa vanilom i izmiksirati.
Ohladjen biskvit preseći vodoravno na tri jednaka dela, da se dobiju tri tanke korice.
Staviti na tacnu prvu, isprskati mlkeom, naneti fil, iseckane i oljuštene breskve pa sloj slatke pavlake, isto ponoviti i sa drugom korom, a na a kraju sa filom koji vam je preostao namažete treću koru i celu tortu okolo i nanesete slatku pavlaku preko fila.
Dekorisati možete tanko iseckanim breskvama.
Tortu ostaviti da se dobro rashladi pa onda seći i služiti.
Prijatno.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment