Thursday, October 13, 2016

CARSKA ČAROLIJA






  


Ovu tortu koju sam sama osmislila poklanjam jednoj divnoj osobi, velikog srca, zaraznog osmjeha... nježnoj i prekrasnoj duši...

SASTOJCI
Biskvit
• 165 g oštrog brašna
• 1/2 žličice soda bikarbone
• 1/2 žličice praška za pecivo
• 60 g tamnog kakaa (nezaslađenog)
• 215 g šečera u prahu
• 165 g otopljenog maslaca
• 2 veća jaja (umućena vilicom)
• 325 ml kiselog vrhnja


 


  Krema
• 1 puding od čokolade
• 500 ml mijeka
• 3 pune žlice šećera
• 100 g tamne čokolade s narančom
• 250 ml vrhnja za šlag
• 3 lista želatine ili pola vrečice mljevene želatine


 

Glazura
• 100 g čokolade sa narančom
• 150 g vrhnja za šlag
• krokanat ili čokoladne mrvice/listići za ukras

PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Brašno,šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i  kakao prosijte i dodajte im maslac,jaja i kiselo vrhnje. Miksajte da dobijete glatku masu

Dno kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. U kalup izlite smjesu za biskvit. Pecite oko 20 minuta. Par minuta prije kraja pečenja provjerite čačkalicom da se ne prepeće.Izvadite i ostavite 10 minuta u kalupu, pa ga izvadite i ohladite na rešetci. Kad se potpuno ohladi oprezno ga prerežite da dobijete dvije kore.

Za kremu stavite kuhati 400 ml mlijeka i dodajte mu šećer. U ostatku mlijeka razmutite puding da nema grudica.Puding ukuhajte u kipuće mlijeko i mješajte minutu dvije da se zgusne. Maknite sa vatre i odmah dodajte natrganu čokoladu na kockice i mješajte da se rastopi. Ohladite uz povremeno mješanje da se ne stvori korica.

Kad se krema ohladila pripremite želatinu po uputama. Izmiksajte vrhnje u šlag i dodajte mu otopljenu želatinu i dobro izmješajte. U šlag dodajte i izmiksanu kremu od čokolade te dobro izmiksajte.

Na pladanj na kojem ćete poslužiti tortu stavite prvu koru te oko nje montirajte obruć. Kremu izlijte na biskvit i poravnajte. Na kremu stavite drugu koru i lagano pritisnite.

Zagrijte vrhnje za šlag , ali nesmije zakipiti. Maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu i mješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite 5 minuta da se ohladi i prelijte po biskvitu. Pospite krokantom ili čokoladnim mrvicama/listićima.

Tortu ostavite u hladnjaku da se stisne, najbolje preko noći. Prije serviranja lagano zagrijanim nožem odvojite tortu od obruća i ukrasite obod torte po želji ili ga ostavite takvog...

Evo može i ovako posipana krokantom ...

Ili čokoladnim listićima...

Posluživanje
Količina šečera ovisi o vrhnju za šlag... ako je to biljna zamjena za šlag onda je u kremi dovoljno 3 žlice, ali ako koristite pravo slatko vrhnje koje je nezaslađeno morate povećati i količinu šećera...
Biskvit je jako sočan pa ga pažljivo prerežite.
Ja sam koristila Dorininu čokoladu fifty sa narančom... To je tamnija čokolada sa aromom naranče...

No comments:

Post a Comment